Marjon van Tongeren
 
Biography   Statement   Links   Contact
 
 

Marjon van Tongeren (1979), toelichting op werk:


In een snel veranderende wereld waarbij technologie en materialisme een steeds grotere rol spelen in onze samenlevingen, zoeken we naar nieuw houvast. Oude vormen van religie verdwijnen of wordt juist weer belangrijk, religieuze markten ontstaan. Familie en vrienden verdwijnen uit iemands leven terwijl in een ander leven een harde kern familie niet is weg te denken. Soms is het motto meer, meer en nieuw, nieuw terwijl er ook tegenbewegingen zijn die strijden voor groener en duurzamer.

Op dit moment werk ik vanuit het concept: Plant treatment (Please calm down, please calm down). Dit gaat over de spanning die de mens voelt als hij in zakelijke omgevingen hard moet presteren. De hedendaagse mens voelt zich vaker eenzaam terwijl hij vaker en over grotere afstanden digitaal contact heeft met anderen dan voorheen. Het idee is dat planten de mens moeten kalmeren en tot hoge prestaties aan moet zetten. Het visuele spel tussen de strakke lijnen van zakelijke werkomgevingen en de planten met daartussenin de mens, vind ik spannend. Daarnaast boeit mij inhoudelijk het thema ook.


In mijn werk staat sfeer altijd centraal. Ik probeer de toeschouwer mee te nemen in een bepaalde sfeer zodat deze vervolgens zijn eigen verhaal kan maken.

In mijn ontwikkeling als kunstenaar heb ik gemerkt dat ik me niet wil beperken tot één enkel medium. Vaak schilder en teken ik en daarnaast fotografeer ik. De foto`s toon ik soms als opzichzelfstaand werk en soms spelen ze achter de schermen een rol.

De stad Antwerpen speelt een grote rol in het maakproces. De stad en de mensen bieden mij ruimte en vriendelijkheid. Ik keer er regelmatig terug om werk op te zetten.


Sinds begin 2010 heb ik in Antwerpen gewerkt. De serie::` interaction` is daar het resultaat van. Deze ( `Interaction`) reeks verbeeldt een wereld uit deze tijd. De contouren van de samenleving in die wereld zijn vaag. In de samenleving die ik zie is het niet duidelijk of mensen met elkaar samenwerken of juist niet, of er sprake is van vriendschap of passie, verveling, vandalisme, pure agressie, droom of werkelijkheid. Heeft er net een actie plaats gevonden tussen mensen of staat er nog iets te gebeuren? De toeschouwer mag zijn eigen idee over de verhouding tussen mensen op het werk loslaten.

Het werk is tot stand gekomen door filmbeelden van internet (youtube) te selecteren en die vrij te verwerken tot een schilderij of tekening. 
 
 
Powered By:  :: FotoPortfolios.nl